Together For Equality
Samen voor gelijkheid
Wat is TFE?
TFE staat voor Together For Equality. Dat betekent: Samen voor gelijkheid. Bij TFE staat gelijkheid en kwaliteit centraal. De school zet zich in voor alle leerlingen.
De TFE is gericht op:
-
Sociale toegankelijkheid
-
Digitale toegankelijkheid
-
Fysieke toegankelijkheid
-
Economische toegankelijkheid
-
Veilige toegankelijkheid
Sociale toegankelijkheid
-
Open voor alle soorten religies
-
Open voor verschillende afkomst
-
Rijk of arm? Maakt niet uit
-
Goede behandeling en gelijke rechten
-
Begrijpelijke taal (Voor verschillende afkomst/blinden of doven)
-
Voor alle geslachten en homoseksuelen enz.
-
Veiligheid
-
Voor alle niveaus
-
Christenen, moslims, joden, boeddhisten en atheïsten zijn allemaal welkom op deze school. Aan het begin van de dag is er een half uur dagopening voor elke levensovertuiging apart. Dit werkt hetzelfde voor de dagsluiting. Dit kun je noemen als Godsdienstonderwijs. Je kunt ook kiezen voor extra godsdienstonderwijs. Voor bijv. personen die atheïst zijn, krijgen extra wetenschappelijk onderwijs. Er moet neutraal onderwijs komen voor alle vakken, maar iedereen kan dan zijn eigen meningen ook laten horen, zo kun je veel van elkaar leren.
-
Buitenlanders en Nederlanders mogen allemaal naar deze school komen, wel moeten deze mensen geregistreerd zijn in Nederland. Zij moeten zich hier veilig voelen. Bij aanmelding op deze school moet er worden aangegeven waar je vandaan komt.
-
Bij rijk of arm gaat het over de contributie, excursies en wellicht een computer en schoolspullen. Ook kunnen arme kinderen minder ‘mooie kleding’ kopen wat kan zorgen voor pestgedrag. Aangezien de school deze mensen zou moeten helpen, zou de school een collecte/gift kunnen vragen van de rijkere gezinnen speciaal voor arme gezinnen zodat de school voor hen het schoolgeld kan betalen.
-
Voor alle beperkte mensen moet de school openstaan, kinderen moeten bijvoorbeeld niet voorgetrokken worden. Dus niet persé gelijke behandelingen maar vooral een behandeling waar iedereen wat aan heeft. Natuurlijk zijn er gevallen waar het eenmaal niet anders kan. Zo werkt het nu eenmaal in de maatschappij.
-
Dan heb je nog het probleem voor blinden en doven. Voor blinden moet je boeken met braille regelen, zodat zij ook goed les krijgen. Er worden een aantal leraren aangesteld die het gebarentaal beheersen. Soms is het mogelijk deze soort leerlingen in de ‘gewone’ klas te plaatsen. De mensen met verschillende afkomst moeten een inburgeringscursus volgen, zodat zij ook het Nederlands beheersen. Tot die tijd moeten er leraren worden geregeld die deze taal beheersen.
-
De school moet open staan voor meisjes en jongens. Ook is de school voor homoseksuelen of transgenders.
-
Al deze verschillende kinderen moeten zich veilig voelen. Pesten wordt op deze school niet getolereerd. Leraren moeten toezicht op de gangen en in hun eigen les houden. Verder moet er overal in de gangen en buitenom camerabewaking zijn. Voor elke afkomst en levensovertuiging is er een verschillende vertrouwenspersoon waar je heen kunt gaan, als je bijvoorbeeld gepest wordt.
-
De leerlingen met verschillende niveaus moeten allemaal school krijgen. Leerlingen met een lichte verstandelijke beperking kunnen nog wel rondkomen bij pro/kluster 4. Maar kinderen met een zware verstandelijke beperking zouden eigenlijk naar een soort dagverblijf moeten gaan naast de school.
Digitale toegankelijkheid
Aspect van de digitale inclusie
Laptop
Allereerst willen we van die boeken af. Elke dag 10 kilo aan zware spullen dragen is misschien goed
voor je conditie, maar niet voor je rug. Wij willen laptops. Deze laptops hoeven niet goed en niet
groot te zijn. Wij zaten te denken aan kleine laptops met 4GB (GigaByte) aan RAM (Random-Access
Memory) en 256GB aan opslag.
Wi-Fi
Deze laptops moeten op het internet kunnen. Hiervoor hebben wij routers uitgezocht die een
snelheid van 3000MB/S aankunnen. Hier kunnen dan 150 laptops per router met een snelheid van 20
MB/S op.
Netwerk
Op de PC’s in de computerlokalen en voor de docenten moet Windows 10 pro worden gezet en
worden gekoppeld aan een nieuwe Windows server. Er moet ook een Office 356 licentie op de
computers met een Onedrive account voor de leerlingen. Ook moet er een netwerkdatabase komen
met één petabyte aan opslag voor alle bestanden en programma’s en om back-ups van de server op
te slaan, mocht er iets verloren gaan.
Digitaal voor mensen met een beperking
Voor mensen met een verstandelijke handicap moeten er voor de docenten programma’s zijn die
helpen in het leerproces van die kinderen. Voor blinden moeten er zenders in de muren komen, om
de blinden te laten weten als ze ergens te dichtbij komen. Ook moeten er spraak-naar-tekst
programma’s zijn voor blinden, zodat deze niet hoeven te typen, maar wel iets kunnen opschrijven.
Fysieke toegankelijkheid
Een inclusieve school is voor iedereen, dus ook voor mensen met een handicap. Voor blinden, slechtzienden, doven, slechthorenden en ook voor mensen met een andere lichamelijke handicap zijn de voorzieningen op school aangepast.
Blinde mensen & slechtzienden
Voor deze mensen zijn er o.a. boeken in braille en audioboeken. Ook zijn er speciale ribbeltegels.
Doven & slechthorenden
Er wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van pictogrammen en er zijn tolken voor gebarentaal aanwezig.
Mensen met een andere lichamelijke handicap, die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten
Op deze school zijn meerdere liften aanwezig. Er zijn extra brede looppaden en deuropeningen. De deuren gaan automatisch, naar boven toe, open. Er zijn bijv. ook speciale wc’s. In de klassen staan tafels en stoelen die mensen in een rolstoel ook kunnen gebruiken, voor veel mensen is dit ook fijn om meer ruimte te hebben voor hun boeken. Ook de gymzalen zijn rolstoelvriendelijk, zij kunnen natuurlijk niet altijd meedoen, maar op zulke momenten doen ze bijv. fysiotherapie, of sporten die ze wel kunnen, zoals balspellen. Op de parkeerplaatsen worden extra grote vakken gemaakt voor de rolstoelen.
Economische toegankelijkheid
Personeel
De docenten op deze school zijn stressbestendig en flexibel. Ze moeten in principe alle klassen les kunnen geven. Een EHBO-diploma is verplicht. En natuurlijk mogen lichamelijk beperkte docenten ook lesgeven.
Excursies
Deze vallen onder de ouderbijdrage. Er wordt met speciale bussen gereisd, zodat de mensen die in een rolstoel zitten ook mee kunnen.
Algemeen
-
Het opfleuren van de lokalen is voor de rekening van de docenten.
-
De leerlingen moeten hun medeleerlingen met een beperking helpen om de lokalen te vinden.
-
De hoofdingang heeft schuifdeuren die automatisch opengaan.
-
De school werkt met computers met spraakherkenning.
-
Er zijn brandblussers, branddekens, rookmelders, nooduitgangen en brancards aanwezig.
Vervoer
Voor het reizen van en naar school worden ook speciale bussen ingezet. Om dit te kunnen betalen, is een fonds opgericht. Hiervoor wordt eens in de zoveel tijd een bijdrage gevraagd.
Veilige toegankelijkheid
We willen een veilige school maken en daarvoor gaan we de volgende maatregelen nemen.
-
We willen verschillende banen maken in de gangpaden maken zodat mensen niet tegen de stroom in lopen en daardoor minder botsingen en ongelukken gebeuren
-
We willen dat de leerlingen les krijgen in hoe ze met de ander om moeten gaan en hoe ze sociaal met elkaar om kunnen gaan.
-
Geen voertuigen op het schoolplein. (Fietsen moeten op uitgezette routes naar het fietsenhok fietsen. Bussen en auto’s parkeren naast het schoolplein.)
-
Speciale voetpaden voor de leerlingen van de bus om van de bus en van de auto naar het schoolgebouw te lopen
-
Brandveilige school (rookmelders etc.)
-
Hekken en camera’s
-
Nooduitgangen en vluchtroute
-
Ruime liften en trappen voor veel leerlingen
-
Conciërges die toezicht houden
Duurzaam
Natuurlijk willen we graag milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Hiervoor zijn bepaalde maatregelen genomen, die u hieronder kunt lezen.
Zonnepanelen
De school gebruikt zonnepanelen om elektriciteit op te wekken.
Containers/prullenbakken
De school wil afval scheiden. Daarom hebben we verschillende containers en prullenbakken voor plastic, papier, gft-afval en restafval.
Moestuintje en kassen
Op het schoolterrein zijn kassen en een moestuintje aanwezig. Hier kunnen de leerlingen zelf groente en fruit kweken, dat vervolgens in de kantine wordt gebruikt. Dat is ook nog eens heel gezond!
Wateropvang
Het water dat in de in de dakgoot wordt opgevangen, wordt naar een schoepenrad geleid, dat gaat draaien en dus ook nog eens elektriciteit kan opwekken en wordt vervolgens opgevangen in een grote regenton, die midden op het plein staat. Aan de ton zijn baskets opgehangen.